DIGITÁLIS TUDÁSKÖZPONT

A GINOP-3.1.6-20 „Digitális élményközpontok hálózatának kialakítása és központi minőségbiztosítása” című projekt keretei között Digitális Tudásközpont létesítése és működtetése történt meg Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Digitális Jólét Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság együttműködése által a KIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft. tulajdonában lévő 6000 Kecskemét, Rákóczi út 14. szám alatti ingatlanban.

A kecskeméti Digitális Tudásközpont üzemeltetésére, működtetésre, szakmai program megvalósítására közösen kiválasztott szervezet a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány került kijelölésre 2023. március 31-én.

A projekt befogadása révén Kecskeméten is megismerhető a digitális jövő! A Rákóczi út 14. szám alatti Digitális Tudásközpontban az élménypedagógiai foglalkozásokon keresztül megtanulható a blokkprogramozás, 3D tárgyalkotás és nyomtatás, lézervágó, okos otthon használata, oktatási célú robotika, mikrokontrollerek, mikroszámítógépek, vizuális kultúra.

Az ipari társadalom igényeire kialakított mai tömegoktatás még mindig standardizált, ismeret- és tartalom központú, passzív és lineáris befogadást elváró, az egyes tantárgyakra különálló egységekként tekintő módon működik, miközben a fiatalokat olyan munkakörök betöltésére kell oktatni, amelyeknek még nem is léteznek. Az oktatás küzd ezzel az átalakulással, az értékelési-válsággal, most pedig itt a MI, ami a tanárok, a tudásátadás szerepét forgatja fel fenekestül.

A Tudásközpont ezt az átalakulást segíti azzal, hogy hozzájárul a fiatalok és már régebb óta fiatalok digitális kompetencia-fejlesztéséhez, a természettudományos, algoritmikus gondolkodás elterjesztéséhez, a közös alkotás, a csapatmunka gyakorlásához, segítjük az aktív tanulást, a digitális állampolgárrá válást, a puha készségek fejlődését.

A tudásközpont a digitális technológia bemutatásán és a digitális kompetencia fejlesztésen túl betekintést nyújt a jövő munkaerőpiacára, hozzájárul a természettudományos és mérnöki pályák irányába történő orientációhoz és a magas hozzáadott értékű technológiák alkalmazásának széleskörű elterjesztéséhez. Nemcsak kiállítótérről van szó, hanem meg lehet tanulni az eszközök használatát, illetve többek között el lehet jutni az algoritmikus gondolkodás alapjaitól a komolyabb programozásig is.