Szakkörök – 3D tervezés – beszámoló II.

A foglalkozások mellett a szakkörök, különösen a nyári szakkörök kiemelt feladata és technológiája is a 3D tervezés. Mivel a szakköri tematikák projektszerűek és összetett tematikával rendelkeznek, ennek köszönhetően a hozzájuk kapcsolódó 3D tervezési feladatok is összetettebbek, nagyobb kreativitást igényelnek, valamint nagyobb kihívást is jelenthetnek a résztvevők számára.

A már-már híres és nagy népszerűségnek örvendő, a Maker’s Red Box tananyagcsomagokból származó „Jövő városa” tematika rengeteg egyéni tervezésre ad lehetőséget a résztvevők számára. A saját magunk által választott felelősségi területhez kapcsolódván, legyen az a mezőgazdaság, vagy az energetika, számos épületet és tereptárgyat tervezhetünk meg és nyomtathatunk ki. Valójában a „Jövő városa” projekt megvalósulásának és a város megjelenésének a javát a 3D tervezési feladatok és azok eredményei szolgáltatják. Mindig nagy örömöt jelent a résztvevők számára, hogy az elkészült munkájukat – a városrészüket, haza is vihetik emlékül.

A Maker’s Red Box tananyagcsomag másik oszlopos tagja – a „Zöld mérnökök” tematikában is fontos szerepet tölt be a 3D tervezés. A marsi expedíció során számos komoly problémába fognak ütközni a Mars bolygó újdonsült telepesei. Így kell majd például víztározót, fogaskereket, szerszámot és antennát is tervezniük, valamint nyomtatniuk.