Okos világ pódiumbeszélgetés a Kecskeméti Ifjúsági Fesztiválon

A gyönyörűen felújított kecskeméti városháza Lestár termében a város és a Kárpát-medence fiataljai előtt beszélgettünk a gyorsan változó világunkról, illetve próbáltunk tanácsot adni a most tanuló ifjúságnak a digitális és zöld átállás kihívásaira reflektálni képes – szerintük helyes – hozzáállásról.

Köszönjük, hogy a pódiumbeszélgetésen részt vett

Gera Anna – településfejlesztési szakember, aki a települési imázs és identitás összefüggéseit kutatja;

Kis Dávid – a Neumann János Egyetem Hidrogéntechnológiai Tudásközpont vezetője, aki a klímavédelmi és gazdasági értelemben is fenntartható energetikai megoldásokat keresi, napenergiával és hidrogénnel működő járműveket épít;

Bihari Ádám – urbanista-építészmérnök, a valódi fenntartható építészet elkötelezettje, így például vályogból épít szaunát 3D nyomtatóval;

Kovács Viktor, 3D nyomtatás specialista, aki Farkas Bertalannal fiatalokat készített fel egy „marsi” űrutazásra.

A moderátor Molnár Szilárd, szociológus volt, a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány kuratóriumi elnöke, aki a digitalizáció és az idősödő korosztály metszéspontjában fejleszt társadalmi innovációkat.

Igazán hálásak lehetünk, hogy egy ilyen lassú korban élünk, mint amilyen a mostani, mert egy olyan drasztikus változás előtt állunk, ahol a mostani változások üteme még nagyon is ideális. Azóta az automatizáció, a robotika és most a mesterséges intelligencia társadalmi, gazdasági elterjedése olyan ütemű, amit már tényleg nehéz követni. Egy adatot engedjetek meg: gőzgép feltalálása után 150 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a gazdaságot, a társadalmi életet alapjaiban felforgassa ez a technológia. Az 50 millió felhasználó eléréséhez a televíziónak 13 évre, de az első iPhone-nak 3 évre, a ChatGPT-nek ahhoz, hogy a 100 millió felhasználót elérje, 2 hónapra volt szüksége.

Ezzel adtuk meg a beszélgetés a kontextusát, hiszen ennek a technológiai fejlődésnek a társadalmi, gazdasági oldalára koncentráltunk, nem magára a technológiára. A résztvevők ma már sikeres vállalkozók, innovátorok, egyetemi oktatók, akik pár éve még Kecskemét középiskoláinak padjaiban ültek. Sikerük példa arra, hogyan tudja egy város, egy iskola, egy szakember támogatni a fiatal tehetségeket.

#KecskemétiifjúságiFesztivál #KecskemétiKreatívTudásközpontKözalapítvány #Kecskemét