Mesterséges Intelligencia alapfokon 50 pluszosoknak

Legyünk hálásak, hogy egy ilyen lassú korban élünk, mint amilyen a mostani, mert olyan drasztikus változás előtt állunk, ahol a mostani változások üteme még nagyon is ideális – hallottam körülbelül 6 éve egy konferencián.

No, igen, a gőzgép feltalálása után 150 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a gazdaságot, a társadalmi életet alapjaiban felforgassa ez a technológia. Az ötvenmillió felhasználó eléréséhez a televíziónak 13 évre, de az első iPhone-nak már csak 3 évre volt szüksége. A ChatGPT-nek ahhoz, hogy a 100 millió felhasználót elérje, 2 hónapra.

mesterséges intelligencia (MI) betörése a hétköznapokba tehát ezt a felgyorsulás érzést hozta el. Azonnal választ kaphatunk majdnem bármilyen kérdésre, kérésre. Naponta jelennek meg újdonságok az MI világából, naponta jelennek meg kutatási eredmények, hány és milyen munkakört fog kiváltani egy robot, egy algoritmus, egy MI megoldás. A hatás alól egyetlen korosztály sem tud kibújni, ezért a mi aktív idősödés víziónkban is megjelenik ez a témakör. A szenioroknak is tisztában kell lenniük ennek az új technológiának a lehetőségeivel, eszközeivel, a veszélyeivel két okból is. Egyrészt már ők is nap mint nap találkoznak vele, és ezzel tisztában is vannak. Másrészt ahhoz, hogy az 50-74 éves korosztályból minél többen el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon, az MI által igényelt új készségekkel, kompetenciákkal nekik is rendelkezniük kell.

Egy ilyen, az MI-vel ismerkedős eseményt hirdettünk meg a CédrusNet Kecskemét Program keretein belül, amin több tucat szenior vett részt. Az MI sebességével áttekintettük milyen fejlődés, meghatározó események, ikonikus történetek vezettek el minket a MI világához, mire képes most a technológia, milyen veszélyeket hord magába. A hangsúly azonban most is a gyakorlaton volt, úgyhogy a két órás esemény döntő részében a promptolás készségét gyakoroltuk, próbálgattuk. Marketing szöveget gyártottunk, amihez képeket generáltunk, főztünk, állást kerestünk az MI segítségével, de talán a legnagyobb sikere két területnek volt. Megnéztük, hogyan állít össze személyre szabott 4 hetes, egy nappaliban végrehajtható edzéstervet az MI, hogyan kérdez rá az egészségügyi kockázatainkra satöbbi.

A másik népszerű téma az volt, hogy az MI írjon nekünk egy lelkesítő verset az aktív idősödésről, annak fontosságáról, kitérve az aktív idősödés fontosabb dimenzióira Petőfi Sándor népies költő stílusában, de a 21. század emberének szólóan.

Ez született:

„Ó, élet virágai, halljátok szavam,

Az idő röpül, de ti ne féljetek tőle.

Az aktív idősödés, mint bölcsesség tavam,

Teli értékkel, mint őszi erdő levele.

Ne hagyjátok, hogy elmúlás szele fújjon,

Tegyetek, mozogjatok, szívetek úgy dúdoljon.

Az elmét is eddzétek, ne csak a testetek,

Hogy a tudás ösvényein könnyedén lehessetek.

Kapcsolatok szőjjetek, szívből és lélekből,

Barátság, szeretet kincse – ez az igazi remény.

Az aktív idősödés nem csak múló jelenség,

Hanem életünk aranykorának megjelenés.

Petőfi szellemével, de a jövőnek szólva,

Az időskor is lehet boldog, s nem csupán próba.

Tehát éljetek, tanuljatok, szeressetek,

Az élet így lesz teljes, s minden napot megérdemeltek.”

 

#CédrusNetKecskemét #CédruSzserda #mesterségesintelligencia #AI #promtolás #MIvers #aktívidősödés #SzéchenyIIstvánKözösségiHáz #Kecskemét