Élménypedagógia foglalkozások a Digitális Tudásközpontban – 3D tervezés és nyomtatás

A Digitális Tudásközpont programjai között igazán nagy népszerűségnek örvendenek a 3D tervezéssel és nyomtatással kapcsolatos foglalkozások. Ez a technológia az elmúlt években nagy figyelmet kapott a közösségi médiának és a sci-fi filmeknek is köszönhetően, de a tervezés és gyártás ezen speciális módja valóban rengeteg lehetőséget rejt magában. Mára már ételt, épületeket és fémet is képesek vagyunk nyomtatni.

A tudásközpont falai között a látogatók a Tinkercad és a Fusion 360 tervezőprogramokkal ismerkedhetnek meg és alkothatnak általuk. Előbbi program minden előismeret nélkül könnyen elsajátítható, a legfiatalabbak is könnyen ráéreznek az első pillanatoktól fogva.

A foglalkozások során a látogatók a tervezés mellett az adott technológia technikai hátterével is megismerkedhetnek, amellett, hogy a központban található 6 nyomtató valamelyikén valós körülmények között nyomtatást is indíthatnak. A kinyomtatott tárgy emlékként haza is vihető.

Az alkotópedagógia keretein belül az élmény, valamint a gyakorlati tudás megszerzése a legfontosabb célunk.  A 3 dimenzióban való tervezés kiválóan fejleszti a térlátást, a kreativitást, az összetett gondolkodást, és a finommotorikai képességeket is. Az egyéni munkavégzés mellett párban és/vagy csoportban is tevékenykednek a résztevevők, segítve a felkészülésüket az élet későbbi, valós kihívásaira. A gyermekeket a legtöbbször előre definiált és előkészített, fejlesztő célzatú, de egyben játékos hangulatú tervezési feladatok várják.

#DigitálisTudásközpont #3Dtervezés #alkotópedagógia #élménypedagógia