VR szemüveg élménytúrák a Levendula Idősek Otthonában

Közel egy éve járunk havi rendszerességgel a Margaréta Otthon lakóihoz VR szemüveggel, és nyújtunk olyan élményeket, amelyek segítenek kimozdulni a fizikai és szellemi elszigeteltségből, amelyek segítségével a virtuális térben elutazhatunk a világ bármely izgalmas részébe. Ezek az alkalmak egészen új, felszabadító élményt nyújtanak, ha kis időre is, de elfeledtetik a fizikai korlátokat, felidézhetővé válnak a fiatalkori élmények. 

A kezdeményezés annyira újszerű, hogy tavaly ősszel az országos sajtóban is megjelentünk Borovitz Tamás cikke révén, míg decemberben a Reuters által már a világsajtót is bejárta, hogy a kecskeméti szeniorok VR szemüveg révén elutaztak több karácsonyi vásárba. Pár hete pedig kaptuk a hírt, hogy a 24.hu cikkéhez Szajki Bálint által készült egyik fotó a 42. Magyar Sajtófotó pályázaton a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória első díját hozta el, amihez ezúton is szívből gratulálunk! 

Most februárban pedig lehetőségünk nyílt a Levendula Idősek Otthona meghívását is teljesítenünk!

A két VR szemüveg segítségével 14 bentlakó próbálta ki a virtuális utazást, ebből négyen fekvőbetegként a szobájukban, a többiek pedig a közös társalgóban egy kényelmes fotelban ülve! A másfél óra alatt két helyszínre utazhattak a kíváncsi lakók.

Elsőként Görögországba, Zakynthos szigetére barangoltunk, amely egy gyönyörű sziklás, tengerparti vidék! Páran megjegyezték, hogy itt nem szívesen laknának, mert mégiscsak Kecskemét nekik az igazi! Volt, aki viszont szívesen elutazna még a mai napig is Görögországba!  

A másik videó Cuba vízalatti életébe engedett bemutatást a nézőknek! A búvárkodás alatt láthatták a lenyűgöző korallzátonyokat, halakat, teknősbékákat és a cápákat úszkálni a többi búvár mellett! Gyönyörű vízalatti élmény részesei lehettek ezáltal az idősek! Többen megjegyezték, hogy a teknősök mellé beugranának, de a cápák közé már nem merészkednének!  

Szegedi Emese pár érdekes tényt is kigyűjtött a két felvételről, melyet a látvány közben el is mondott minden egyes VR szemüveget használónak! A bent lakók nagyon élvezték, kíváncsian várták mindkét felvételt!  

Az idősek otthona, egyébként nagyon szép állapotban van, Emese elmondta, hogy pár éve lett felújítva, ami látszik is, hiszen szép tisztaság van, kulturált körülmények fogadtak bennünket minden szobában, a személyzet pedig igazi családi hangulatban éli ott mindennapjait.  

Borovitz Tamás, Szajki Bálint: „Itt egy teve, egész közelről” – elkísértük a Margaréta Otthon lakóit egy hat és fél perces utazásra 

https://24.hu/elet-stilus/2023/09/09/vr-szemuveg-idosek-otthona-kecskemet-jordania-utazas/  

Csóti Rebeka: Kerítésvágó, százéves doktor és lósuttogó – díjeső a Magyar Sajtófotó Pályázaton 

https://24.hu/belfold/2024/02/15/keritesvago-szazeves-doktor-es-losuttogo-dijeso-a-magyar-sajtofoto-palyazaton  

Hungarian seniors visit Christmas fairs with VR headsets 

https://www.reuters.com/video/watch/hungarian-seniors-visit-christmas-fairs-idRW606415122023RP1/  

Molnár Szilárd: Séta Róma utcáin, búvárkodás a tengerben a Margaréta Otthonban! 

https://www.cedrusnetkecskemet.hu/seta-roma-utcain-buvarkodas-a-tengerben-a-margareta-otthonban/  

Simon Szabolcs: Egyiptomi piramisok, prágai séták a Margaréta Otthonban 

https://www.cedrusnetkecskemet.hu/egyiptomi-piramisok-pragai-setak-a-margareta-otthonban/  

#cédrusnetkecskemét #dtk #margarétaotthonkecskemét #VR #digitálislehetőségek #időslátogatók