Részt vettünk a 9. Digitális Székelyföld konferencián

Részt vettünk a 9. Digitális Székelyföld konferencián

Ötvennél több előadó 5 országból, közel 300 résztvevő, rendkívül színvonalas előadások, 4 párhuzamos szekcióban zajló teltházas tematikus programok: workshop-ok, kerekasztal beszélgetések, érdekes kiállítások és szuper hangulat jellemezte a 9. Digitális Székelyföld rendezvényt. A konferencián Molnár Szilárd vett részt a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány képviseletében az egyik oktatási szekcióban.

A negyedik éve Kecskeméten működő idősödésügyi programunk kapcsán látjuk, tudjuk, hogy az idősödő társadalmak nagyon nehéz kihívások elé állítanak bennünket. Magyarországon ebben az évtizedben 300 ezer munkavállaló fog eltűnni a munkaerőpiacról, emiatt várhatóan 15 százalékponttal fog csökkenni az életszínvonalunk, ha nem teszünk semmit. Megjelennek a szuperidős társadalmak (ahol a 65 év felettiek aránya meghaladja a 25 százalékpontot), 2050-ben várhatóan ebbe a klubba fog tartozni Magyarország is.

Az egyik megoldás, hogy az 50 pluszos népességből minél nagyobb arányban tartsuk a munkaerőpiacon az embereket. Ez viszont csak úgy lehetséges, hogy az idősödők is hajlandóak tanulni, megújítani képességeiket, kompetenciáikat. Ettől a tudásmegújítási hajlandóságtól függ a gazdasági fejlődésünk. Viszont ezt az ipari társadalom kiszolgálására kialakított oktatási rendszerrel, pedagógiai módszerekkel nem fogjuk elérni.

Két példát mutattam be arra vonatkozóan, hogy a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány a társadalmi innováció terén milyen intézményi együttműködéseket alakít ki a fenti célok elérése érdekében, gyakorlatilag nulla plusz pénzügyi forrás nélkül (ez a példa a Neumann János Egyetemmel való együttműködésünk során elért korbarát egyetem kezdeményezés), illetve a másik példa olyan intergenerációs együttműködési lehetőséget, területet mutatott be, ami mind a fiatalok, mind az 50 pluszosok számára nyújt digitális élménypedagógiai foglalkozásokat (például a helytörténeti-, családkutató és fotódigitalizációs műhely).

A panelbeszélgetésen részt Becze Szabolcs ügyvezető (ExarLabs), aki ismertette a cégük által indított IgnisCafe kezdeményezést, melynek során digitális kompetencia képzéseket, foglalkozásokat tartanak a fiatalokon kívül munkavállalóknak és idősödőknek is. Szabolcsékkal már több mint egy éve a CédrusNet Kecskemét Program is együttműködik, hiszen törekvéseink, koncepciónk a felnőttoktatással kapcsolatban gyakorlatilag ugyanolyanok. További résztvevő volt Csáki Rozália programvezető a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványtól, aki ismertette azokat a lehetőségeiket, programjaikat, amelyek a STE(A)M oktatás elterjedését segítik a Székelyföldön.

Az oktatási programokról szóló második kerekasztal-beszélgetésen is sok-sok hozzászólás, kérdésfelvetés volt. A dékánok találkozóján Dr. Charaf Hassan (BME VIK), Dr. Bodó Zalán (BBTE MIK) és Dr. Domokos József (Sapientia EMTE) mutatták be az IT felsőoktatás helyzetét saját intézményeikben.

A robotok nemcsak az idei konferencia és kiállítás főszereplői voltak, hanem külön panelt is szenteltek a témakörnek. A robotika szekciót is Kolumbán Sándor moderálta (ahogy az oktatási szekciót is), ahol Nagy Ákos egyetemi adjunktus a BME VIK évente megrendezett RobonAUT versenyét, annak tanulságait mutatta be. Tamás Levente (Babes-Bolyai Egyetem) egyetemi oktató a robotika és AI közös felhasználásáról mutatott be számos projektet, fejlesztést, míg Kovács János üzletfejlesztő (Kovács Trade Company) a székelyföldi robotizációnak a jövő munkaerőpiacra gyakorolt hatásait elemezte.

A konferenciáról további részlet érhet ő el itt: https://digitalisszekelyfold.ro/