Helytörténeti-, családkutató és fotódigitalizációs műhely Kecskeméten

Helytörténeti-, családkutató és fotódigitalizációs műhely alakult Kecskeméten a Széchenyi István Közösségi Házban, ahova várják a fiatal generáció érdeklődő tagjait is. Hozd létre az első digitális családi fotóalbumodat, hogy megoszthasd a családtagokkal, hogy majd az unokáid is megismerjék a képeket és a mögöttük meghúzódó történeteket, a családod történetét.

Ez válik most lehetővé a Széchenyi István Közösségi Házban, ahol együttműködve a Magyar Családtörténet-kutató Egyesülettel a CédrusNet Kecskemét elindította a műhelyet, ahol a helyi identitás erősítése érdekében helytörténeti-, családtörténeti kutatások és fotódigitalizációs foglalkozások történnek.

A műhely kiváló lehetőséget fog nyújtani új közösségi tevékenységekre. Ennek fontos eleme, hogy itt elsajátítható lesz a család, a szűkebb környezet múltjának feltárása, a történetek megosztása, lehetőség nyílik a digitális források, digitalizációs eszközök megismerése, használatukra.

Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora

Utóbbi lehetőségeket emelte ki Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora, hangsúlyozva a családi fotók feldolgozásának néhány módszertani sajátosságát, illetve azt, hogy a múlt megismerésében, a múlt értékeinek átörökítésében a jövő nemzedéke számára ezek az eszközök ma már nélkülözhetetlenek.

Ari Ilona, a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) elnöke

Ari Ilona, a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) elnöke is megtisztelte az alakuló ülést. Kiemelte, hogy Kecskeméten a kilencedik helyi csoport alakul meg az országban. Mindegyik csoport hordoz egy kis sajátosságot a céljaiban, működésében, Kecskemét mindenképp a digitális eszközök, lehetőségek, a műhely-jelleg előtérbe helyezésével lesz egyedi. Mivel a rendezvényen nagyon sokan azért vettek részt, mert kezdőként meg szeretnék tanulni a családtörténet és a helytörténet kutatásának alapjait, módszereit, eszközeit, ezért Ilona felajánlotta, hogy bevezető kurzusokat tart majd a műhely tagjainak.

Dr. Lakatos Andor, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetője

Örömmel hallgattuk Dr. Lakatos Andort, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetőjét is, aki kiemelte, hogy „harminc éve kevesek kiváltsága volt a családkutatás, ma viszont sokak lehetősége”. A helytörténeti források elérésének demokratizálódásával ma óriási népszerűségnek örvend a szűkebb család és környezet történetének kutatása, feldolgozása. Igazgató úr felajánlotta, hogy a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár kutatási lehetőségeit, forrásait is bemutatja számunkra.

Molnár Szilárd, a közösségi házat és a CédrusNet Kecskemét programot is magába foglaló
Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány elnöke

Molnár Szilárd, a közösségi házat és a CédrusNet Kecskemét programot is magába foglaló Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány elnöke kiemelte, hogy a családtörténet kutatás egy fontos intergenerációs, komoly szellemi kihívásokat igénylő szabadidős tevékenység. Közös célunk, hogy Kecskemét új közösségi házában támogassuk a lokális identitás megőrzését, a helyi értékek gondozását, mindezt olyan intergenerációs programokon keresztül, amelyek segítik a szenior korosztály kompetenciáinak és készségeinek fejlesztését. Ezért is cél, hogy a műhely tagjai megismerjék a legmodernebb digitalizációs lehetőségeket eszközöket, azokat készségszintjén használják.

 

Források: https://www.cedrusnetkecskemet.hu/hozd-kepbe-a-csaladodat/

https://nje.hu/hirek/2023-11-15-az-nje-is-bekapcsolodik-a-szechenyivarosi-helytorteneti-csaladkutato-es-fotodigitalizacios-muhely-szakmai-munkajaba

Szerző: | 2024.01.14.