Szakmai látogatás a Szolnoki Családkutatók Klubjánál

2024. június 21-én pénteken tizenöt fővel szakmai kiránduláson vettünk részt a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (Macse) Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei helyi csoportjának és a Szolnoki Családkutatók Klubjának meghívására. Vendéglátóink a foglalkozásaik számára igényes helyszínt biztosító szolnoki Aba-Novák Kulturális Központban fogadtak bennünket.

Ismerkedés és kölcsönös bemutatkozás után Demény István idegenvezetőnkkel városnéző sétára indultunk, melynek során megismerkedtünk a vizek városával, a hidjaival, a szolnoki várral, valamint nevezetes épületeivel, látványosságaival.

Megpihenve, ebéd után a MNL Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltárába látogattunk, ahol dr. Csönge Attila levéltárigazgató tartott számunkra és vendéglátóink számára rövid időutazást a város múltjába, majd raktársétával bemutatta a levéltári gyűjteményt, és annak egyes különleges, féltve őrzött darabjait. A levéltári program a papír- és írástörténeti állandókiállítás megtekintésével zárult.

A levéltári látogatást követően az Aba-Novák Kulturális Központban kötetlen beszélgetéssel folytatódott tapasztalataink megosztása. Képviseletünkben, csoportvezetőnk Molnár Szilárd bemutatta a CédrusNet Kecskemét programot, valamint az ennek keretében megalakult helytörténeti-, családkutató és fotódigitalizációs műhelyünk eddigi tevékenységét, a digitalizáció jövőbeni erősödő szerepét a családkutatásban, valamint a családi fotók jövő nemzedékekre történő átörökítésében.

A több, mint 13 éve alakult szolnoki csoportot Ari Ilona, a Macse elnöke, a szolnoki klub vezetője, Sebestyénné Kun Anna a Macse csoport kapcsolattartója és Pintér Zsuzsanna ANKK Agóra szakmai referense mutatta be. A klubot Molnár Lajos Milán, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ igazgatója kezdeményezésére alapították 2011-ben, amelynek működését kezdettől fogva elkötelezetten támogatta dr. Fülöp Tamás, korábbi szolnok megyei levéltár-igazgató, a kecskeméti Neumann János Egyetem jelenlegi rektora. Azóta immár 140 tagot számláló csoport tagjai rendszeresen bemutatkoznak, kutatásaik eredményeikről előadásokat tartanak, valamint külső előadókat is meghívnak. Pár éve „Jövőnk kulcsa a múlt” országos családtörténeti konferenciát rendeztek nagy sikerrel.

„Jövőnkben a múlt” címmel kiállítással ünnepelték meg fennállásuk 10 éves jubileumát. A tagok egyéni kutatási eredményeiről és az együttműködő szervezetek családfakutatást segítő programjairól körképet adó tartalmas kiállítást 2021. szeptember 1-jén mutatták be első alkalommal a szolnoki Agórában. Ezen tartalmas kiállítás néhány anyagát tiszteletünkre ismételten felállították.

Az ELTE oktatási tananyagként használja hallgatói részére a Kis füzetben nagy segítség három nyomtatott és egy digitális formában megjelent családkutatási módszertani kiadványukat. Írásos beszámolójukban olvassuk: „Olyan közösséget építünk, amelynek építőköve a család”.

Találkozásunkat Ari Ilona Családfa készítés, családtörténet írása címmel megtartott hasznos tanácsokat tartalmazó előadása zárta.

A közös célok mentén történő kapcsolatépítést a Macse és a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány közötti együttműködési megállapodás aláírásával zártuk.

Köszönjük a szolnokiak kedves vendéglátását, munkájukhoz további sikeres kutatást, programszervezést kívánunk és szeptemberben szeretettel hívjuk, várjuk csoportjukat Kecskemétre.

Szerző: | 2024.07.3.